Η πατάτα Νευροκοπίου -το αντικείμενο μελέτης του προγράμματος Potato2up- κατέλαβε 3η θέση ανάμεσα σε πολλές άλλες από όλο τον κόσμο.

Η πρόσφατη δημοσίευση του περιοδικού TasteAtlas κατέταξε την πατάτα Νευροκοπίου ως μία από τις έξι καλύτερες πατάτες στον κόσμο. Μέσα από το έργο POTATO2UP επισημαίνεται η σπουδαιότητα της περιοχής μελέτης στο Βόρεια Ελλάδα, στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας καλλιέργειας πατάτας. Συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό AWARDS 2023-2024, η πατάτα Νευροκοπίου κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, αναδεικνύοντας την εξαιρετική της ποιότητα.

Οι πατάτες αυτές καλλιεργούνται στους δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασότου, Λευκογέιας, Χρυσοκέφαλου, Οχήρου, Βαθυτόπου και Καταφύτου. Η καλλιέργειά τους ξεκίνησε στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και από τότε έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς λόγω  της ανώτερης ποιότητάς τους.

Οι πατάτες Νευροκοπίου περιέχουν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων, άμυλου και πρωτεΐνης λόγω των εξαιρετικών κλιματολογικών συνθηκών και των αμμώδων εδαφών της περιοχής. Καλλιεργούνται κατά τους θερινούς μήνες και συλλέγονται τον Σεπτέμβριο, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και οι βροχοπτώσεις υψηλές, εξασφαλίζοντας έτσι την ανώτερη ποιότητα τους.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.tasteatlas.com/best-rated-potatoes-in-the-world

Μετάβαση στο περιεχόμενο